Mensenhandel (?!) - de regels worden strenger


Onze doelstelling is vanzelfsprekend om met een volle bus terug te keren naar Spanje. We kennen de verhalen over initiatieven die met lege of half lege touringcars weer terugkomen. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Het kan nog best lastig zijn om precies die mensen te vinden die de wens hebben naar een specifieke stad in Europa te gaan. Dagelijks komen er mensen in de opvangcentra die een keuze moeten maken hoe verder. Ook vertrekken er continue weer bussen met vluchtelingen naar verschillende bestemmingen. In de opvangcentra zoals die in Przemyśl en verderop in Młyny verblijven de vluchtelingen in genummerde of gemarkeerde ruimtes. Elk nummer staat voor een Poolse stad of Europees land waarheen de transporten worden georganiseerd. Per ruimte zijn er vrijwilligers die met particulieren of ngo's de transporten organiseren en de mensen op lijsten zetten. 


Vluchtelingen in de Tesco opvanglocatie in Przemyśl

Op woensdag 16 maart melden wij ons bij de Tesco locatie in Przemyśl. Daar wordt ons verzocht een online formulier in te vullen. Vervolgens worden we via een emailbevestiging door een online identificatieproces geleid. Inclusief scan van ID en een selfie. Bij een van de balies krijgen we een genummerd polsbandje en een forumlier waarop we de nummers van de vluchtelingen die we meenemen kunnen opschrijven. Met dit bandje hebben we toegang tot de verschillende ruimtes waar de vluchtelingen zich per locatie verzamelen. Voor ons nummer 16 (Spanje), 15 (kinderen) en 13 (geen bestemming).

Vluchtelingen bij ruimte 16 voor een van de transporten naar Spanje.


Gelukkig is er door Lena al behoorlijk wat voorwerk verricht. Zij heeft een lijst met ruim 30 mensen die in het oude militair hospitaal verblijven. Zo'n 5 kilometer verwijderd van Tesco. Het bandje geeft ons wel de mogelijkheid om ook wat voorbereidend werk te doen door met de vrijwilligers in de verschillende ruimtes in gesprek te gaan en onze bus van morgen aan te kondigen.


Gedurende de dag horen we verhalen over mensenhandel. Er zijn mensen actief die vluchtelingen gouden bergen beloven, paspoorten innemen en ze vervolgens op slinkse wijze voor allerlei onterechte zaken laten betalen. We merken dat in reactie daarop de regels strenger worden. Als we donderdagochtend bij Tesco aankomen om de vluchtelingen op te halen, dan is het bandje niet meer voldoende om met hen in contact te komen. Vrijwilligers fungeren nu als tussenpersoon en koppelen de vluchtelingen aan de contactpersonen van de transporten.

Het bandje waarmee we in eerste instantie wel, maar later - door strengere regels - niet
met de vluchtelingen in contact konden komen.

Er ontstaat ook nog even lichte paniek of wij de circa 20 mensen die we aanvullend op de lijst van Lena willen meenemen wel mogen meenemen. Vanwege de mensenhandel problematiek wil men bij voorkeur alleen nog vluchtelingen meesturen met officiële ngo's. In het opvangcentrum in Młyny hebben we de dag ervoor kennis gemaakt met mensen van hulporganisatie Ayuda Humanitara. Zij hebben een goed netwerk met opvangadressen, werk, etc., maar onvoldoende funding. In samenwerking met hen vertrekt er vrijdag een door ons betaalde tweede bus naar Przemyśl. Gelukkig hebben we hen achter de hand, maar later blijkt een interventie door hen niet nodig. Lena is overtuigend genoeg en we mogen vetrekken.

Lena informeert de vluchtelingen vlak voor vertrek.


Nog een laatste interview.

  

En op weg naar Spanje



Comments

  1. Wat indrukwekkend wat jullie doen. Goede reis naar Spanje.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Vluchten en vechten

Aan de grens